Vârful Retezat

Vârful Retezat

23 August 2019

În articolul anterior, am descris traseul spre Cabana Pietrele În acest articol, scriu despre traseul de prima zi, care a avut ca destinație vârful Retezat. Nu știu dacă vârful sau masivul a primit mai întâi numele Retezat, dar nici nu contează, important este că, dacă un om iubitor de munte, ajunge în munții Retezat, neapărat trebuie să convingă și vârful iconic, numit: Retezat.

Cabana Pietrele (1480m) – Cascada Stânișoara – Lacul Stânișoara – Șaua Retezat (2251m) – Vârful Retezat (2482m) – Șaua Retezat – Lacul Stânișoara – Cascada Stânișoara – Cabana Pietrele
Durata cu odihne: 9 ore
Distanța: 15 km
Diferența de nivel: ~1100 m
Dificultate: traseu medie spre greu

Grupa noastră, era mixtă, eram din 2 țări, aveam vârste diferite, unii nici nu ne cunoașteam înainte, dar nici nu a contat, toți eram iubitori de munte. Așa dimineață am pornit pe marcajul cruce albastră, sub cerul senin. Traseul începe să urce în pădure, după puțin timp de mers, am ajuns la cascada Stânișoara.

 

Continuându-ne drumul, am ajuns în curând la o intersecție de unde am urmat pe marcajul triunghi albastru

Pe măsură ce drumul șerpuia din ce în ce mai sus, pădurea a fost înlocuită încet cu brazi pitici de pin, pământul cu pietre și am putut vedea din ce în ce mai mult din valea Stănișoarei, care se întindea înaintea noastră și care semăna cu raiul meu imaginat. Traseul parcă mergea într-un pârâu, ploaia de ieri ne curgea la picioarele noastre, făcând dificilă înaintarea în multe locuri. Este greu să descriu priveliștea uimitoare a peisajului, imaginile ajută să vă faceți o idee, dar nu pot reda experiența trăită. Nu simți roua dimineții, mirosul de pin, nu auzi zumzetul apei, ciripitul păsărilor și liniștea reală, care se găsește doar departe de oraș.

Ajungând la lacul glaciar Stânișoara, care se află la o altitudine de 2000 m, unde am poposit, adunându-ne puterea pentru ascensiunea abruptă din fața noastră. Marcajul triunghi albastru mergea printre pietrele mari, caracteristice ale munților Retezat. O altă caracteristică a munților Retezat este faptul că acest munte are cele mai multe lacuri glaciare (ochi de mare), în total 82.

 

Ajungând în șaua Retezatului, s-a înseninat dispersând norii din fața noastră. Era atât de frumos încât ne-am îndrăgostit de peisaj pentru totdeauna. Atunci am decis, că vom reveni cu siguranță. banda galbenă ne-am continuat drumul spre vârf. Un singur urcuș ne mai separat de vârf, dar am reușit să parcurgem cu succes.

 

 

Am ajuns la vârful Retezat, care are 2482 m înălțime. Deși vârful este doar al treilea cel mai înalt vârf din masiv, rămâne vârful vedetă, fiind primul din punct de vedere frumuseților întâlnite. Uneori, ceața s-a așezat pe vârf în timpul popasului nostru, dar vântul ne-a ajutat să ne bucurăm de priveliște.

După ce am mâncat, am băut ceva bun, am fotografiat, încet-încet ne-am îndreptat înapoi pe același traseu pe care am venit. De la vârf până la șaua de pe banda galbena, de pe șa până la marginea pădurii pe triunghi albastru, apoi pe cruce albastră până la Cabana Pietrele. 

Nu mi-aș fi putut dori o zi mai frumoasă.

În următorul meu articol, descriu traseul nostru spre vârful Peleaga.

Strava:

Wikilok:

One thought on “Vârful Retezat

  1. Felicitari , Kitti! Minunate fotografii, palpitanta descriere! Ma bucur sa vad macar, ca de mers pe urmele tale, nu mai pot. Iti doresc multe drumetii la fel de frumoase !😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.