Refugiul Agățat și o drumeție nereușită în M-ții Parâng

Refugiul Agățat și o drumeție nereușită în M-ții Parâng

03.07.2021 În 2021, am adaugat pe wishlist Munții Parâng. Cu toate ca în luna Iunie în orașe deja se simte vara, pe munte, la altitudini de peste 2000 m ne aflăm la începutul primăverii. În iunie, la această înălțime înfloresc bujorii de munte, pe care ne-am dorit să îi admirăm, așa că, în primul weekend, când vremea părea îngăduitoare, ne-am îndreptat cu câțiva prieteni spre Munții Parâng. Planul nostru era să dormim la Cabana Groapa Seacă (1200m) vineri seara, apoi…

Read More Read More

Ardașcheia

Ardașcheia

10 Aprilie 2022 Durata: 6 ore cu odihne Distanța: 10 km Diferența de nivel: 750 m Dificultate: medie Anul trecut, ziua mea de naștere a fost atât de reușită încât l-am organizat la fel și anul acesta. https://www.eke.ro/rolunk/eke-var/ (Aici pot să găsești) Cazarea noastră a fost din nou la Ekevár din satul Moldovenești, care este deținută de Asociația Carpaților Transilvăneni. https://www.eke.ro/rolunk/eke-var/ Munții Trascăului dețin atât de multe locuri frumoase, încât în fiecare ani putem descoperi locuri noi pentru admirat. Anul…

Read More Read More

Circuitul Cheile Borzești

Circuitul Cheile Borzești

Aprilie 2020 Durata: 2-3 ore cu pauze Distanța: 3km Diferență de nivel: 50m Dificultate: ușoară spre medie Notă: Are multe secțiuni cu lanțuri  În aprilie, este mai greu să facem o drumeție, pentru că în munții mai înalți încă mai este multe zăpadă. Cu un grup mai mare am căutat un traseu ușor pentru duminică amiază. Mă uitam pe harta, am văzut Cheile Borzești, dar nu le cunoșteam, și nici nu am auzit despre ele niciodată. Mă gândeam că un…

Read More Read More

Cheile Băniței

Cheile Băniței

Durata: 1 oră cu multă odihnă Distanță: 1km Diferență de nivel: nu are Dificultate: ușoară Cheile Băniței sunt o atracție ascunsă pe care foarte puțini o cunosc, nici eu nu am auzit despre ea până în acea zi.  Deși nu este inundată de turiști, ca orice altă atracție de astăzi, frumusețea sa o face să fie printre cele mai spectaculoase chei din țară.  Cheile Băniței s-au format dintr-o peșteră de calcar, al cărei plafon s-a prăbușit. Apa pârâului Băniței a…

Read More Read More

Cascada Lolaia

Cascada Lolaia

24 August 2019 Cabana Pietrele (1480m) – Cascada Lolaia – Cârnic Timp cu odihne: 1,5 oră Distanța: 5 km Diferență de nivel: -500 m Dificultate: traseu mediu spre ușor Pentru duminică a rămas doar coborârea de pe munte.   Dimineața ne-am pregătit rucsacurile și ne-am pornit către mașini. De la cabana Pietrele am coborât pe marcajul cu banda albastră , din fericire acum soarele strălucea și rucsacurile erau mai ușoare. Pe drum ne-am oprit pentru a admira Cascada Lolaia.  Cascada…

Read More Read More

Vârful Peleaga

Vârful Peleaga

24 August 2019 Pentru ultima zi am ales ca destinație vârful Peleaga, care este cel mai înalt vârf din munții Retezat, cu cei 2509 de metri ai săi. Cabana Pietrele (1480m) – Cabana Gențiana (1680m) – Piatra lui Tomii (1888m) – Lacul Pietrele (1990m) – șaua Bucura (2206m) – vf. Crusta Bucurei (2370m) – șaua Crusta Bucurei (2307m) – vf. Peleaga (2509m) – Lacul Bucura (2040m) – Lacul Bucurelu (2070m) – șaua Bucura – Cabana Pietrele Timp cu odihnă: 11…

Read More Read More

Vârful Retezat

Vârful Retezat

23 August 2019 În articolul anterior, am descris traseul spre Cabana Pietrele În acest articol, scriu despre traseul de prima zi, care a avut ca destinație vârful Retezat. Nu știu dacă vârful sau masivul a primit mai întâi numele Retezat, dar nici nu contează, important este că, dacă un om iubitor de munte, ajunge în munții Retezat, neapărat trebuie să convingă și vârful iconic, numit: Retezat. Cabana Pietrele (1480m) – Cascada Stânișoara – Lacul Stânișoara – Șaua Retezat (2251m) –…

Read More Read More

De la Sarmizegetusa până la Cabana Pietrele

De la Sarmizegetusa până la Cabana Pietrele

Urmează 4 articole separate despre traseele petrecute în munții Retezat, trasee care au fost drumețiile mele cele mai frumoase din anul 2019. Ziua 1 2019.08.22 Sarmizegetusa – Biserica Sfântul Nicolae din Densuș – Nucșoara – Poiana Cârnic (1000m) – Cabana Pietrele (1480m) Durata: 1,5 ore Distanță: 5 km Diferență de nivel: 500 m Dificultate: traseu ușor spre mediu Într-o zi de august, în ciuda prognozelor meteorologice nefavorabile, am pornit spre Munții Retezat. Echipa era formată din 6 persoane iubitoare de…

Read More Read More

Piatra Secuiului din Rimetea

Piatra Secuiului din Rimetea

30. Mai 2020 Rimetea – vf. Grădina Romei 1090 m – vf. Colții Trascăului 1113 m – vf. Piatra Secuiului 1129 m – Rimetea Durata: 5 ore cu odihnă Distanță: 12 km Diferență de nivel: 750 m Dificultate: traseu ușor spre medie Într-o dimineață însorită de sâmbătă din luna mai, am luat rucsacul pregătit de drumeție, care conținea suficientă mâncare și apă pentru o zi, apoi am condus la binecunoscutul sat Rimetea. Am parcat și apoi am pornit pentru a…

Read More Read More

Vârful Piatra Secuiului din Moldovenești

Vârful Piatra Secuiului din Moldovenești

Aprilie, 2021 Moldovenești – Biserica Ortodoxă Pietroasa – vf. Colții Trascăului 1113m – vf. Piatra Secuiului 1129m – Biserica Ortodoxă Pietroasa Durata: 6 ore cu odihnă Distanță: 13 km Diferență de nivel: 550 m Dificultate: traseu ușor Cea mai ușor accesibilă rută spre Piatra Secuiului. Acest traseu este o alegere excelentă pentru familii cu copii, nu duce prin locuri abrupte și periculoase.  Covid ici colo, viața nu s-a oprit, timpul nu încetinește și nici noi nu devenim mai tineri. Virusul…

Read More Read More