Piatra Secuiului din Rimetea

Piatra Secuiului din Rimetea

30. Mai 2020

Rimetea – vf. Grădina Romei 1090 m – vf. Colții Trascăului 1113 m – vf. Piatra Secuiului 1129 m – Rimetea

Durata: 5 ore cu odihnă

Distanță: 12 km

Diferență de nivel: 750 m

Dificultate: traseu ușor spre medie

Într-o dimineață însorită de sâmbătă din luna mai, am luat rucsacul pregătit de drumeție, care conținea suficientă mâncare și apă pentru o zi, apoi am condus la binecunoscutul sat Rimetea. Am parcat și apoi am pornit pentru a urca masivul, care se ridică deasupra satului, oferind o priveliște minunată.

Rimetea, unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania, se află în județul Alba, în partea de est a Munților Apuseni, este așezată între Piatra Secuiului și Ardașcheia. Frumusețea satului și peisajul din jur atrage mulți turiști în fiecare an. Poate datorită locației sale închise, Rimetea este una dintre puținele localități care și-au păstrat tradițiile și cultura populară unică chiar și prin furtunile istoriei. Acest loc găzduiește, de asemenea, Festivalul Double Rise, care își ia numele din specificul locului. În Rimetea soarele răsare de două ori. Acest lucru se datorează faptului că, privit din sat, soarele răsare în spatele Pietrei Secuiului, deci pare să apară și să apună de două ori.

Traseul nostru a început din centrul satului, la marcajul cruce albastră. Am urcat treptat pe pășunile de deasupra satului, am părăsit salvamontiștii și am ajuns curând la poalele muntelui. De aici începe așa-numitul Mare Șanț, care se ridică abrupt unde grohotișurile îngreunează ascensiunea. Cam la jumătatea urcușului găsim un izvor, a cărui apă este potabilă.

INTERESANT: Apa de izvor a izbucnit în 2005 după o furtună mare de grindină care a transportat sute de tone de moloz în jos, înspăimântând locuitorii din Rimetea.

Urcăm 600 m pe o distanță de aprox 3 km. Acest drum, în ciuda dificultății sale, este cel mai popular traseu către Piatra Secuiului. Cu multe popasuri, am ajuns în șa, de unde priveliștea începea deja să se dezvăluie.

Primul nostru vârf a fost Vârful Colții Trascăului, care are o înălțime de 1113 m. Aici, în timpul invaziei tătarilor, eroii din castel au ținut piept cu succes dușmanului. Astăzi nu există nicio urmă a fostului castel, a cărui loc a fost luat de parapantiști.
Pentru a vă apropia de vârf, trebuie să vă întoarceți pe poteca marcată cu bandă roșie, dar trebuie și să abateți de la ea. Nu există o potecă marcată către vârf, dar pe alocuri se vede a potecă bătătorită. Ai grijă să nu cazi de pe marginea stâncii !!! Pe parcurs, am trecut de vârful numit Grădina Romei, care are o înălțime de 1090 m.

INFORMAȚIE UTILĂ: Puteți ajunge la Rimetea de pe munte urmând marcajul bandă roșie. Este o alegere bună pentru un circuit de la Rimetea, într-o zi călduroasă, deoarece conduce o bună parte în pădure, dar este abruptă! Este foarte alunecoasă dacă plouă.

Pentru a ajunge la Vârful Piatra Secuiului, care este cel mai înalt vârf, ne-am întors la șa pe poteca marcată cu bandă roșie. De aici am trecut înapoi la marcajul cruce albastră.

Atenţie!! Două drumuri marcate cu cruci albastre se ramifică din șa, cea care urcă conduce la vârf!

După o urcare mai abruptă, am ajuns la vârful Piatra Secuiului, care are o înălțime de 1129 m. De aici am avut o priveliște superbă asupra satului Rimetea de sub noi și a întregii văi.

Ne-am îndreptat spre sud pe creastă, urmând crucea albastră.

La coborâre am putut să alegem între două opțiuni:

  1. dificil: o pantă foarte abruptă cu pietre mari și cu grohotișuri
  2. ușor: o pantă mai domoală, dar mai lungă, care duce în jos pe deal

Ambele trasee sunt marcate cu cruce albastră dar sunt plasate multe semne de avertizare „ușor”, „greu”.

Departe am văzut că plouă, și norul se apropia, așa că am ales panta abruptă pentru a coborî cât mai repede posibil. Când s-au terminat grohotișurile, a început să picure. Ca un turist adevărat am avut pelerină la noi. Trebuia să fim foarte atenți, să găsim marcajul triunghi roșu pe ploaie, care ne duce înapoi.

INFORMAȚIE UTILĂ: marcajul triunghi roșu<\em> se ramifică în două, iar partea de sus duce la o peșteră numită Portalul Kőluk sau Grota Studenților.

Din cauza vremii, noi nu l-am vizitat, ne-am întors repede la mașina.

Înainte de a pleca acasă, am cumpărat câte un langoș de la localnici.

Dacă nu ai fost încă aici, încearcă să vii. Dacă ai mai fost aici, sigur vei reveni.

Strava:

Wikilock:

2 thoughts on “Piatra Secuiului din Rimetea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.