De la Sarmizegetusa până la Cabana Pietrele

De la Sarmizegetusa până la Cabana Pietrele

Urmează 4 articole separate despre traseele petrecute în munții Retezat, trasee care au fost drumețiile mele cele mai frumoase din anul 2019.

Ziua 1

2019.08.22

Sarmizegetusa – Biserica Sfântul Nicolae din Densuș – Nucșoara – Poiana Cârnic (1000m) – Cabana Pietrele (1480m)
Durata: 1,5 ore
Distanță: 5 km
Diferență de nivel: 500 m
Dificultate: traseu ușor spre mediu

Într-o zi de august, în ciuda prognozelor meteorologice nefavorabile, am pornit spre Munții Retezat.

Echipa era formată din 6 persoane iubitoare de munte. 

  • Sarmizegetusa

Prima noastră destinație a fost Sarmizegetusa, care este situată în județul Hunedoara. Înainte de bătăliile cu Imperiul Roman, Sarmizegetusa Regia era sediul lui Decebal, capitala dacică și unul dintre cele mai importante centre militare, religioase și politice ale poporului dac. După victoria romanilor, Traian a mutat capitala la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ruinele sale sunt vizibile și astăzi.
 

Dacă mergenți în aceasta zonă, merită să vizitați ruinele istorice, care sunt cunoscute și sunt vizitate de mulți turiști în fiecare an.

  • Biserica Sfântul Nicolae din Densus

Urmând poteca istorică, am vizitat și Biserica Sfântul Nicolae din Densuș, care este cea mai veche biserică ortodoxă din România și unul dintre cele mai speciale monumente din Transilvania. Din 1991 este pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO.

După puțină cultură, ne-am îndreptat spre munți, părăsind Nucșoara continuând drumul până la poiana Cârnic, De unde am continuat drumul pe jos cu rucsacurile pe spate. 

Am urmărit poteca marcată cu banda albastră, trecând pe lângă cascada Lolaia, din cauza lipsei timpului nu ne-am putut abate până la cascadă.

Drumul de la poiana Cârnic la cabană era doar de 5 km, dar nu a fost deloc plictisitor. A trebuit să urcăm 550 de metri cu rucsac mare, și a început să plouă. Ne-am luat pelerinele, dar cine a urcat vreodată cu un rucsac mare cu pelerină, știe că acest lucru aseamănă cu o saună și că după un timp cantitatea apei sub pelerină este aceeași ca și peste.

INFORMAȚIE UTILĂ: Să ai întotdeauna o pelerină la tine! Chiar dacă mergeți într-o excursie de o zi sau și dacă prognoza meteorologică este favorabilă. Nu știi niciodată când se va schimba vremea, mai ales în munți.

  • Cabana Pietrele

Cabana în sine este doar o clădire, dar lângă el are multe alte clădiri, denumite în mod colectiv Complexul Turistic Pietrele. Cabana este situată la o altitudine de 1480 metri. Se află în valea Stânișoara, în Zona II a Parcului Național Retezat, care corespunde părții centrale a Parcului. Joacă un rol esențial de la 1936, când a fost construit, pentru turiștii care parcurg drumeții pe munte. De la Cabană încep 6 trasee. Unitatea de cazare nu are apă caldă, iar electricitatea este disponibilă numai între orele 20:00 și 22:00, dar nu întotdeauna. Nu vă așteptați la un mediu lux, dar lucrurile cele mai esențiale sunt asigurate. Poți să dormi într-o cameră. Toaleta, dacă toată lumea are grijă de curățenie, este acceptabilă. Se curăță în fiecare zi. Cazarea trebuie rezervată întotdeauna în avans. Numărul de telefon actual și prețurile pot fi găsite pe multe website-uri de pe Internet.

Mâncarea și băutura pot fi cumpărate și la cabană.

INFORMAȚIE UTILĂ: Există un izvor cu apă potabilă lângă unitate.

Din fericire am ajuns la Cabana Pietrele. Înmuiați ne-am ocupat camerele și am mâncat o cina bogată, care ne-a plăcut foarte mult ca întotdeauna cu prietenii sub cerul senin după o ploaie.
Înainte de a dormi ne-am pregătit rucsacul pentru a doua zi, când vroiam să facem un traseu până la vârful Retezat, vârful care a dat și numele masivului. Traseul parcurs vei puteți citi în articolul următor.
 

Strava:

Wikiloc:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.