Vârful Peleaga

Vârful Peleaga

24 August 2019

Pentru ultima zi am ales ca destinație vârful Peleaga, care este cel mai înalt vârf din munții Retezat, cu cei 2509 de metri ai săi.

Cabana Pietrele (1480m) – Cabana Gențiana (1680m) – Piatra lui Tomii (1888m) – Lacul Pietrele (1990m) – șaua Bucura (2206m) – vf. Crusta Bucurei (2370m) – șaua Crusta Bucurei (2307m) – vf. Peleaga (2509m) – Lacul Bucura (2040m) – Lacul Bucurelu (2070m) – șaua Bucura – Cabana Pietrele
Timp cu odihnă: 11 oră
Distanță: 18 km
Diferența de nivel: 1200 m
Dificultate: traseu alpin greu

Ca să vedem din ce în ce mai mult din zonă, ne-am pornit pe marcajul cu triunghi galben, deși puteam să urmărim și drumul pe care am mers ieri spre vf Retezat.
Marcajul cu triunghi galben
conducea în valea Pietrele. Nu după mult timp de la pornire am ajuns la o intersecție, unde am schimbat marcajul la cel cu triunghiul albastru, pe care l-am urmat, dar nu pentru mult timp. Ulterior am ajuns la următoarea intersecție, de unde, am continuat pe marcajul cu cruce roșie. Pur și simplu, am urmat mereu poteca care ne conducea în sus.
În curând marcajul cu cruce roșie ne-a condus la Cabana Gențiana.

Cabana Gențiana:  este situată la o altitudine de 1670 metri. Se află în valea Pietrele, în Zona II a Parcului Național Retezat, care corespunde părții centrale a Parcului. E situată la 45 min de mers de la Cabana Pietrele. Cazarea trebuie rezervată întotdeauna în avans. Numărul de telefon actual și prețurile pot fi găsite pe multe website-uri de pe Internet.
Mâncarea și băutura pot fi cumpărate și la cabană.

De la cabană am urmat marcajul cu bandă albastră. Pe drum am trecut pe lângă cascada Pietrele, stâncă uriașă numită Bordul Tomii, lacul ghețar Pietrele, după care, dintr-o dată, am crezut că am ajuns în lumea pietrelor. Peste tot în jurul nostru erau numai pietre.

Poteca pe care urcasem în Curmatura Bucurei, la înălțimea de 2206 m, era abruptă, dar deja din șa am avut privilejul să admirăm peisajul. Vedeam tot valul Bucurei, corturile de lângă lac, pa cel mai mare lac glaciar din munte, lacul Bucura.

Din şa am urmărit marcajul cu bandă roşie care mergea spre vârful Crustei Bucurei (2370m). “Poteca” se contura printr-o cascadă de pietre, de multe ori, nici nu vedeam marcajul, știam doar direcția.

Drumul spre vârful Peleaga a continuat pe creastă, unde trebuia să fim foarte atenți la fiecare pas, mai ales înainte de vârf, la Colții Pelegii, unde era o porțiune mai periculoasă, în care trebuia să ne agățăm de pietre, ca să nu cădem în prăpastie.

În cele din urmă am ajuns la vârful Peleaga de 2509 de metri înălțime. Am fost foarte fericită, acest vârf era primul meu vârf peste 2500m. Primul nostru plan a fost vârful dus-întors. Dar de la endorfine, în timp ce eram în vârf, ne-am hotărât să lărgim traseul și înconjurăm lacul Bucura. După puțină odihnă și multe fotografii, am început coborârea pe marcajul cu cruce galbenă.

INFORMAȚIE UTILĂ: În apropierea lacului, unde coborâm pe indicatorul cu banda galbenă, lângă Salvamont, se află un izvor de apă potabilă.

INFORMAȚIE UTILĂ: Se poate campa lângă lacul Bucura. Din păcate, aici vin mulți turiști care nu respectă natura și liniștea. Când suntem în natură să îi respectăm pe ceilalți, să facem întotdeauna curat după noi, să nu aruncăm gunoi.

De la Lacul Bucura, ne-am urcat înapoi la șa pe marcajul cu banda albastră. De aici, ne-am întors pe același drum pe care am venit, cu o pauză pentru o bere la Cabana Gențiana.
Seara am încununat ziua cu o conservă de fasole și ne-am pus la somn cu numeroase amintiri.

Strava:

Wikilok:

Unele fotografii sunt făcute către Balogh László, Balogh Tamás, Dinnyés Ádám József, Nagy Csaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.