Cheile Băniței

Cheile Băniței

Durata: 1 oră cu multă odihnă
Distanță: 1km
Diferență de nivel: nu are

Dificultate: ușoară

Cheile Băniței sunt o atracție ascunsă pe care foarte puțini o cunosc, nici eu nu am auzit despre ea până în acea zi. 

Deși nu este inundată de turiști, ca orice altă atracție de astăzi, frumusețea sa o face să fie printre cele mai spectaculoase chei din țară. 

Cheile Băniței s-au format dintr-o peșteră de calcar, al cărei plafon s-a prăbușit. Apa pârâului Băniței a contribuit la formarea defileului spectaculos, care are aprox 250-300 de m. Se află în Parcul Național Grădiștea Muncelului-Cioclovina și Cheia este denumită o rezervație naturală. 

  • Abordare:

Pornind cu mașina din Hațeg, se află la 8 km de Petroșani, lângă drumul E79. Fix acolo trebuie să virezi de pe drum în strada Jigoreasa, unde traversează pârâul Bănița.

 Este suficient loc de parcare. De aici trebuie să continuați pe jos.

  • Echipament::

Deoarece traseul include și mers prin apă, merită să aduceți pantofi impermeabili / papuci / sandale. 

 

Important: Pe vreme ploioasă, nu faceți drumeții în chei, defileuri, cantitatea mare de apă poate face imposibil sau periculos traseul. Dacă totuși ești într-un defileu și începe să plouă, este recomandat să părăsești zona cât mai curând posibil.

 

Lăsând mașina, ne-am îndreptat spre pârâu, trecând pe lângă o cabană abandonată. Am traversat un pod, o barieră, apoi am încercat să coborâm spre apă. Drumul a fost nemarcat. Niciun semn nu a fost afișat. Din păcate, am văzut foarte multe gunoaie. 

După ce am ajuns la pârâu, care arăta ca un pârâu normal cu pietre, ne-am îndreptat înainte prin apa rece, împotriva sensului de curgere. În curând pe ambele margini ale pârâului au început să se formeze pereți și în sfârșit am ajuns la defileul de o frumusețe extraordinară care ne-a oferit cu adevărat o experiență unică. 

  • Atracții din apropiere:

Dacă aveți mai mult timp, puteți să vizitați Peștera Bolii și ruinele Cetății Dacice aflate pe lista UNESCO de pe vârful dealului de deasupra cheii.

Dacă ai 4 zile libere nu pot decât să recomand aceasta serie a Munțiilor Retezat, dacă le parcurgi și vei fi dezamăgit să îmi scrii.

Au contribuit in efectuarea pozelor: Balogh László, Balogh Tamás, Dinnyés Ádám József, Nagy Csaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.