27 Martie 2021
Cheile Vălișoarei – vârful Data (884 m) – vârful Rachiș (779 m) – Cheile Vălișoarei |
Durata: 6 ore (cu odihne) Distanța: 10 km Diferență de nivel: 550 m Dificultate: traseu mediu |
Odată cu începutul lunii martie, a sosit primăvara. În serile plicticoase de iarnă, scriind blogul, uitându-mă la hartă, am găsit acest traseu, pe care îl împărtășesc acum cu voi.
Prietenii mei care citesc blogul, m-au rugat să-i chem și pe ei, dacă merg la drumeții. Astfel, este posibil că o să apară imagini cu fețe familiare.
Destinația noastră era Cheile Vălișoarei, care se află între Vălișoara și Aiud, iar vârful Data se ridică lângă el. Din păcate, mai multe localități din județul Alba au fost în carantină, cum era și Rimetea. Ca să evităm localitățile carantinate am ocolit cu mașina și ne-am apropiat de Vălișoara dinspre Aiud.
Am ajuns în defileu în jurul orei 10, după ce am parcat mașina am început traseul.
Traseul începe pe drumul carosabil, apoi am traversat pârâul Aiud și ne-am îndreptat către marcajul punct roșu pe care l-am urmat până la sfârșitul drumeției.
INFORMAȚIE UTILĂ: Traseul poate fi scurtat prin omiterea vârfului Data. Pentru a face acest lucru, trebuie să vă abateți de la poteca marcată cu punct roșu la primul drum forestier care traversează și care ne conduce înapoi la poteca cu punct roșu, excluzând astfel vârful Data. Pe hartă am marcat cu roșu drumul unde se poate scurtat traseul.
Noi nu am scurtat traseul, așa că am continuat mersul pe poteca până la poalele uriașului vârf Data din fața noastră. De la poalele muntelui am urcat doar 50 m diferență de nivel, apoi ne-am odihnit puțin minunându-ne peisajul din jur.
După puțină odihnă, am început urcarea abruptă pe stânci și în curând au apărut lanțurile. Nu trebuie să vă fie frică, traseul nu este alpinism, lanțurile sunt acolo doar pentru siguranță, se poate merge și fără ele. Porțiunea cu lanțuri are o lungime de aprox 20 m și după ce se termină, ajungem imediat la vârful Data, care are o înălțime de 884 m.
Pe vârf am găsit zăpadă. Am ales un loc însorit, mai ferit de vânt și am luat prânzul fără grabă. Ne-am bucurat de lumina soarelui, de peisaj, de aerul curat.
După prânz, am continuat traseul pe punctul roșu, care coboară lin în pădure. În pădure încă era iarnă, pe măsură ce coboram din ce în ce mai jos, erau aproape vizibile schimbările anotimpurilor, zăpada de câțiva cm a dispărut și au apărut florile de primăvară.
Drumul ajuns la o poiană, apoi continua în pădure și a început să urce pe vârful numit Rachiș. Noi ne-am odihnit și la al doilea vârf. Sub noi era strâmtoarea Vălișoarei, pe cealaltă parte a strâmtorii, erau turiști, ca și noi.
Ocolind din spate stânca, numit vârful Cetății, am ajuns încet înapoi pe carosabil și în cele din urmă la mașină. Există, de asemenea, o legendă despre vârful Cetății, care se ridică deasupra defileului. Legenda spune ca în aceasta zonă ar fi existat o cetate, care a fost cucerită în urma unei bătălii. Singurul supraviețuitor al asediului a fost strajerul din vârful stâncii. Tot legenda spune ca aceasta a părăsit zona și ar fi întemeiat localitatea Straja, la 5 km de Alba Iulia.
Recomand acest traseu minunat tuturor. Voi reveni în curând aici, probabil într-un alt sezon.
Înregistrarea mea Strava:
Înregistrarea mea Wikiloc:
Lasă un răspuns