Canionul Șapte Scări și vârful Piatra Mare

posted in: Munții Piatra Mare | 0
Sat Dâmbul Morii – Cascadele Șapte Scări – Cabana Piatra Mare – Vf Piatra Mare (1844 m) – Sat Dâmbul Morii

Durata: 5-6 ore

Distanța: 16 km

Diferența de nivel: 1160 m

Dificultate: moderat ușor

28 iunie, 2020

Din moment ce am bifat Munții Ciucaș într-o singură zi, a trebuit să căutăm și alte atracții pentru duminică. Așa a căzut alegerea pe Canionul Șapte Scări și pe vârful Piatra Mare.

  • CANIONUL ȘAPTE SCĂRI:

Este un defileu situat în județul Brașov, din partea nord-estica a Munților Piatra Mare, încadrat în Carpații de Curbură, care a fost săpat în calcare jurasice de un pârâu numit Valea Șurii de Piatră. Are o lungime de 160 m, cu o diferență de nivel de 58 m. Pârâul formează șapte cascade. Pe vremuri defileul s-am putut traversa cu ajutorul a 7 scări, de unde vine și numele, dar după renovările din 2013, sunt instalate în prezent 9 scări.

Era o zi frumoasă de vară și era duminică. Canionul Șapte Scări este una dintre cele mai spectaculoase atracții turistice din România. Este ușor accesibil și nu este greu de traversat. Poate fi vizitat împreună cu familia, cu copiii. Știind aceste informații, am pornit din timp să ajungem cât mai repede și să evităm statul la coadă. Nu am fost primii, dar am ajuns destul de repede, înainte de deschidere, în spatele nostru s-a adunat o mare mulțime.

INFORMAȚIE UTILĂ: Merită să ajungi acolo cât mai devreme posibil. Există puține locuri de parcare și nu este plăcut să stai la rând.
INFORMAȚIE UTILĂ: Înainte de a porni, asigurați-vă despre programul de deschidere și prețurile biletelor de intrare.

  • Drumeție:

Traseul de drumeție, marcat cu o bandă galbenă începe din Sat Dambul Morii. După o plimbare de 1 oră – 45 de minute, ajungem la intrarea în Canionul Șapte Scări. Intrarea se face cu un bilet de intrare și primești o banderolă.

După ce am cumpărat biletul am îmbrăcat jacheta impermeabilă și caldă și am pornit în defileu, eram plini de emoții. Scările au fost renovate și arătau bine. Nu ne auzeam unul de celălalt din cauza zgomotului apei care curgea peste tot, lângă noi, sub noi, deasupra noastră.

INFORMAȚIE UTILĂ: Duceți cu voi o mănușă, scările sunt foarte reci!

Am traversat rapid canionul și apoi am început să urcăm muntele din fața noastră. Am urmărit poteca cu banda galbenă care trecea prin pădure, la început încet, apoi mai brusc a șerpuit în sus, până la Cabana Piatra Mare.

INFORMAȚIE UTILĂ: La ieșirea din Canionul Șapte Scări, vă puteți întoarce înapoi pe marcajul punct roșu. Punctul roșu trece prin pădure și duce înapoi la intrarea în canion.

A Cabana Piatra Mare se află la o înălțime de 1629 m. Cabana a fost construită de Societatea Carpatină Ardeleană din apropiere și este îngrijită tot de ei. Gazdele prietenoase oferă cazare și mâncare celor care au nevoie.

INFORMAȚIE UTILĂ: Puteți cumpăra la cabană alimente calde, băuturi răcoritoare, bere, ciocolată, DAR apă nu! Există în apropiere un izvor cu apă potabilă de unde poți lua gratuit apă.

De la cabană am continuat drumul pe marcajul triunghiul albastru și bandă roșie apoi la o răscruce de drumuri am urmat poteca marcată cu bandă roșie până la vârful Piatra Mare, 1844m. Am avut o vreme frumoasă, însorită și curată. Orașul Brașov era sub noi, se vedea clar vizibil. Această secțiune este un punct de plecare foarte popular pentru sportul cu parapanta. Chiar și atunci, cerul era plin de parapante.

După o scurtă odihnă pe vârf, ne-am întors la Cabana, unde am mâncat fasole cu cârnați. Nu pot decât să-l recomand!

Cu burta plină, plin de experiențe, am început să coborâm pe banda roșie și pe banda albastră iar apoi poteca s-a bifurcat în două, noi am continuat pe banda roșie care ne-a condus înapoi la Satul Dâmbul Morii, care a fost punctul nostru de plecare.

INFORMAȚIE UTILĂ: INFORMAȚIE UTILĂ: după experiența mea neplăcută cu ursul, când eram singuri în pădure, am fluierat înainte de fiecare curbură, ca ursul să ne audă de la distanță.

Dacă aveți o zi liberă sau o jumătate de zi în jurul Brașovului, vizitați Canionul Șapte Scări, este un loc minunat în toate anotimpurile.

Înregistarea traseului Strava

Traseul meu Wikilock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.