Vârful Vlădeasa
Cabana Vlădeasa – vârful Brițelor 1794 m – vârful Vlădeasa 1836 m – Cabana Vlădeasa |
Durată: 5 ore Distanță: 24 km Diferență de nivel: 1290 m Dificultate: traseu ușor/mediu |
3 Octombrie 2020
A sosit toamna. Zilele au devinit mai scurte și mai reci. Dar drumețiile nu doar vara merită să le parcurgem, și toamna găsim frumusețe în natură. Fiecare anotimp are propria frumusețe, așa că noi am pornit la drum. Și la acest traseu am pornit spontan. Am pachetat suficientă mâncare și băutură pentru o zi și sâmbătă dimineață, în jurul orei 9:00, am pornit spre Vârful Vlădeasa.
Drumul spre Cabana Vlădeasa cu mașina
Drumul cu mașina a ținut 2 ore și jumătate. Din Huedin am pornit spre Săcuieu, unde am îndreptat spre dreapta și ne-am urcat cu mașina pe următoarea vale spre Vișagu (DJ103J). Am lăsat mașina într-o parcare și am pornit pe jos spre Cabana Vlădeasa, pe drumul forestier.
INFORMAȚIE UTILĂ: Pe acest drum nu este posibil să ajungi cu mașina până la Cabana Vlădeasa, numai cu mașina de teren
INFORMAȚIE UTILĂ: Se poate ajunge la Cabana Vlădeasa cu mașina dacă în satul Săcuieu vă îndreptați spre Rogojel pe drumul DC129.
În pădure era liniște, lumina soarelui ne mângâia ușor fețele. Drumul șerpuia încet. Copacii de foioase au fost înlocuiți încet de pinul veșnic verde, sub care am găsit și în octombrie afine. Unde razele soarelui treceau prin coronament și încălzeau pietrele, am văzut șopârle de sticlă. În Carpații occidentali urșii nu sunt încă la fel de răspândiți ca în restul munților, dar eu totuși am fluierat câteodată pentru siguranță.
Nu știu cât de populară este această porțiune de drum vara, dar în această zi de octombrie nu ne-am întâlnit cu nimeni, numai la Cabana Vlădeasa
De la Cabana am continuat pe marcajul biluna roșie care urcă pe pârtia de schi, aceasta este cea mai abruptă parte a traseului. Am urcat o diferență de nivel de aproximativ 600 m înainte de a ajunge pe creastă. Fiind vreme frumoasă, am putut vedea peisajul de toamnă suficient de departe.
Am trecut de vârful Brițelor 1794 m și în scurt timp am ajuns la Stația meteorologică Vlădeasa. Conform hărții, vârful este aici, dar nu am găsit semnul de vârf, așa că am mers mai departe aprox 500 m și am văzut indicatorul de Vârful Vlădeasa 1836 m, al doilea cel mai înalt vârf în Munții Apuseni.
Soarele nu mai era puternic, ne-am ascuns de vântul rece în umbra unui pin pitic și după puțină gustare, ne-am îndreptat spre mașină pe același traseu.
Nu pot decât să recomand acest traseu minunat! Este un traseu ușor accesibil și ușor de parcurs. Noi am făcut-o mai dificilă cu câțiva km, dar dacă pur și simplu pornești de la Cabană, nu provoacă nicio dificultate. Îmi pot imagina, de asemenea, o excursie de iarnă, deoarece nu are nici o porțiune periculoasă.
One thought on “Vârful Vlădeasa”
Nagyon jó olvasni az élményeidrol!!!