Cheile Zănoagei - Orzei

Cheile Zănoagei - Orzei

Cabana Zănoaga (1400m) – Camping Zănoaga – Cheile Zănoagei – Cabana Scopoasa (1205m) – Lacul Scopoasa – Cheile Orzei – Dobrești – Lacul Scopoasa – Cascada 7 Izvoare – Camping Zănoaga – Lacul de acumulare și barajul Bolboci – Cabana Bolboci (1460m) – Cabana Zănoaga

Dutata: 5 ore și 30 min
Distanța: 16,5 km
Diferența de nivel: 617 m
Dificultate: traseu ușor / mediu
În blogul cu titlul Vârfurile Omu și Bucura Dumbravă, am menționat că în Munții Bucegi, duminică am avut timp să admirăm frumusețea Cheile Zănoagei. Rezervația naturală Orzea – Zănoaga este cu adevărat una dintre cele mai frumoase zone din Munții Bucegi și putem avea o privire de ansamblu asupra minunilor ascunse la poalele muntelui. În dimineața zilei de 9 august 2020, ne-am pregătit suficientă mâncare și apă pentru o jumătate de zi, vremea era bună, nici măcar nu ne-am pus pelerina. Urmând harta, am plecat de la Cabana Zănoaga am urmărit drumul până la Camping Zănoaga , unde am traversat pârâul Ialomița și am urmat poteca marcată cu cruce albastră poteca care pătrunde tot mai adânc în interiorul Cheile Zănoagei. Drumul lat, pe care mulți turiști l-au folosit și în acea zi, s-a transformat într-o potecă îngustă, pietroasă, stâncoasă. Poteca trecea în vale, lângă pârâului Ialomița, am traversat mai multe poduri și în unele locuri lanțurile ne-au ajutat să continuăm mai ușor traseul. Apa murmura puternic lângă noi, copacii foșneau în pădure, mă simțeam ca pe un adevărat drum secret, de parcă mă îndreptam spre Narnia.
Când ne-am apropiat de Lacul Scropoasa, drumul s-a lărgit din nou și am ajuns într-o pajiște, unde erau câteva căsuțe și se afla Cabana Zănoaga . Mai multe semne îi avertizează pe turiști cu privire la pericolul de urși.
Am continuat de-a lungul Lacului Scropoasa urmând semnul cruce albastră. La celălalt capăt al lacului încep Cheile Orzei, pe care nu îl puteți traversa pe jos, dar le puteți vedea și privi cât de îngust este. Aceasta este cea mai îngustă parte a Ialomiței. Există un pod dintre stânci și pe peretele de stâncă sunt mici căsuțe din lemn. Majoritatea turiștilor merg doar până aici, dar noi am considerat traseul prea scurt, așa că am continuat drumul pe marcajul cruce albastră. Deoarece nu este posibil să traversăm Cheile Orzei, le-am ocolit. Am urcat dealul de lângă el și apoi am coborât înapoi la Ialomița, aruncând o privire în cheile de pe partea cealaltă.
Am decis să mergem până la Dobrești. Drumul era îngust și abandonat. Lângă pârâu se auzea numai murmurul apei, așa că am fluierat des din cauza urșilor să audă că venim. Această secțiune de drum era într-adevăr neatinsă, copaci căzuți, marcaje uzate, buruienile care creșteau în cale, făceau dificilă deplasarea. În sfârșit am ajuns la Stațiunea Dobrești.

INFORMAȚIE UTILĂ: Fluierul este un bun prieten al drumețului, nu-l lasă acasă! Cu el poți alerta urșii și dacă ai probleme, este foarte util pentru a atrage atenția, vei fi mai ușor de găsit.

INFORMAȚIE UTILĂ: Dacă faceți drumeții într-un loc necunoscut, vă recomandăm să luați cu voi. o hartă tipărită. În chei similare, văi, în care nu există întotdeauna semnal, pentru a încărca o harta electronic este ușor să vă pierdeți, mai ales dacă traseul nu este bine călcat sau marcajele sunt uzate, incomplete.

Ne-am odihnit puțin, ne-am întors pe același traseu până la Lacul Scropoasa, de unde am mai mers până la Cascada 7 Izvoare.  Între timp turiștii s-au înmulțit, timpul a trecut așa că am considerat că este mai bine să ne întoarcem la mașină și să ne îndreptăm spre casă. Ajungând la mașină, totuși am fost curioși să vedem cum arată Lacul de acumulare și Barajul Bolboci, așa că ne-am plimbat până la baraj. Am traversat barajul și ne-am odihnit lângă o răcoritoare în Cabana Bolboci. Apoi am luat rămas bun de la Munții Bucegi și ne-am îndreptat spre casă.
Am avut un weekend foarte plăcut și frumos în Munții Bucegi. Numai timpul a fost scurt, Munții Bucegi merită și o altă vizită. Înregistrarea traseului Strava:  

2 thoughts on “Cheile Zănoagei - Orzei

  1. I want to travel at Cheile Orzei or Zănoaga Gorges
    is it a round trip or back and forth?
    I have 3-4 hours to spend there next week
    thanks

    1. Is a forth and back trip. You start the trip from the main road, and you need to follow the blue cross mark to the Scropoasa lake and to the waterfalls. There are some info desks which can help you. This trip is aprox 4 h.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.